Dostupni linkovi

Džudžević napušta koaliciju, za vlasti reakcija preterana


Esad Džudžević, foto: Medija centar Beograd
Esad Džudžević, foto: Medija centar Beograd
Poslanik Bošnjačke liste za evropski Sandžak u Skupštini Srbije, Esad Džudžević saopštio je da više nije član vladajuće koalicije i da neće glasati za zakone koje predloži Vlada Srbije.

Za to je izneo dva razloga – jedan je odnos države prema Bošnjacima u Srbiji, a drugi to što mu je neko nožem isekao gume na automobilu, za što optužuje najviše državne vlasti.

Stav o napuštanju vladajuće koalicije Džudžević namerava da zadrži sve dok vlast javno ne prihvati činjenicu da sandžački Bošnjaci u Srbiji moraju ostvarivati svoja manjinska prava, i dok se ne utvrdi - ko su nalogodavci napada na njegov službeni automobil.

“A to je – da država ne stoji iza toga, nego da stoji iza Ustava i zakona koji bi trebalo da važe i za sandžačke Bošnjake u Srbiji, u smislu implementacije njihovih prava u praksi”, poručio je on.

Džudžević kaže da ovaj čin ne znači njegov prelazak u opoziciju, već da do daljeg neće podržavati Vladine predloge i neće učestvovati u radu skupštinskih odbora.
Džudžević: U poslednje dve i po godine, ja nailazim na nešto što može da se definiše kao zaustavljanje i onemogućavanje korišćenja Ustavom i zakonom zajamčenih prava koje imaju sve manjine.

Osnovni razlog za takvu odluku je napad na automobil, a suštinski razlog je – kako kaže - ignorantski odnos državnih vlasti prema tome da je Bošnjacima u Srbiji onemogućeno ostvarivanje manjinskih prava, o čemu je pisao u aktuelnoj knjizi “Zaustavljeni proces”.

„Ona je zbirka dokumenata, pisama..., predsedniku Vlade, resornim ministrima, ljudima koji rade u Javnom servisu i drugim koji se na sličan način bave manjinskim pitanjima. U poslednje dve i po godine, ja nailazim na taj odnos o kojem govorim. To je nešto što može da se definiše kao zaustavljanje i onemogućavanje korišćenja Ustavom i zakonom zajamčenih prava koje imaju sve manjine. Naravno, mislim u smislu institucija, jednog procesa u obrazovanju, zaštite kulturnog nasleđa, prava na informisanje...“ nabraja Džudžević.

Šarenkapić: Zakasnela reakcija

Povodom ovih tvrdnji Radoslav Milić, potpredsednik Gradskog odbora Demokratske stranke Novog Pazara, kaže da to apsolutno nije tačno, što, po njemu, najbolje pokazuje prisustvo dva ministra iz redova Bošnjaka u Vladi Srbije.
„To je priča koja traje dugi niz godina, da je ugroženo stanje Bošnjaka u Novom Pazaru. Znate kako, ekonomskom situacijom i krizom ugroženo je stanje svih nas koji živimo u Novom Pazaru, a ne samo Bošnjaka“,
ocenjuje Milić.
Novi Pazar - ilustracija

U noći između srede i četvrtka, nepoznati počinioci su isekli četiri gume na službenom automobilu Esada Džudževića, koji je bio vidno obeležen skupštinskom propusnicom i zastavicom Bošnjačkog nacionalnog veća. Džudžević je uveren da je napad politička opomena i da su ga naručile najviše državne vlasti.

“Ja sam primenio dosta tešku kvalifikaciju, koju sam, pravo da kažem, jedva izgovorio. Ali ja čvrsto stojim iza tog utiska da je neko, na ovaj način, iz najvišeg državnog vrha želeo da pošalje poruku. Ja sam to tako pročitao. Imam pravo na takav utisak. Baveći se dugo vremena kao narodni poslanik i javna ličnost, ja sam taj svoj utisak podelio sa medijima.”

Radoslav Milić ima drugačiju viziju ovog događaja.

“Sumnjam da neko iz vrha države ima nameru da, na taj način, utiče na Bošnjake i da ih plaši na takav način. Vi možete da naiđete na tablice Novog Pazara, ali ne znate ko je unutra. A ko je mogao da pretpostavi da to nije, recimo, službeno vozilo – primera radi – Munira Poturka. Evo, da kažem, on je isto iz Pazara. Da li piše negde da je to Esad Džudžević koji je izdao knjigu, itd.? Ne piše!", zaključuje Milić.

Na pitanje ko bi onda mogao da stoji iza ovog napada, Milić odgovara:

“Pre to može da bude reakcija nekog nezadovoljnog navijača, koji je naišao na automobil sa novopazarskim tablicama i iskalio svoj bes na njemu, nego što je to lično upereno protiv jednog poslanika.”

Napad na automobil Esada Džudževića - Zibija Šarenkapić iz Nevladine organizacije „Damad“, vidi kao rep Miloševićevog vremena i nastavak prakse kojom su, na ovakav ili sličan način, zastrašivani neistomišljenici.

“U tom smislu osuđujem produžetak takve prakse koja neistomišljenike stavlja u poziciju žrtve, osobe za odstrel, i čini mi se, da je Džudžević s pravom uplašen za svoju bezbednost”, ocenjuje on.

S druge strane, Zibija Šarenkapić smatra da je Džudževićeva reakcija preterana i nelogična, te da izražava malodušnost delegiranog predstavnika koji, u trenutku kad je teško, odustaje od zastupanja bošnjačkih interesa:

“Smatram da je to prekasno, jer toliko puta se bošnjački interesi nisu ostvarivali, ili su toliko puta bili teško ostvarivi da je bilo dovoljno prilika u prethodnih deset godina da gospodin Džudžević napravi odstupnicu kojom bi poslao signal, i državi i bošnjačkoj zajednici, da kroz institucije sistema nije moguće onom brzinom ostvarivati svoja prava, koja im garantuju Ustav i zakoni”, kazao je Šarenkapić.
XS
SM
MD
LG