Dostupni linkovi

Otkrivena nove masovne grobinice u Sudanu


Nakon što su satelitske snimke pokazale masovne grobnice u sudanskoj pokrajini Južni Kordofan aktivisti su pozvali SAD i međunarodnu zajednicu da interveniše u pokrajini koju su vlasti u potpunosti zatvorile za strance, obajvio je Guardian. Jedan od svjedoka rekao je kako je vidio najmanje 100 tijela u jednoj od novoiskopanih jama.

Detalji o masovnim grobnicama, zračnim napadima i nasilju u toj pokrajini detaljno su opisani u junskom izvještaju UN-ove mirovne misije koje je u četvrtak bilo predočeno u sjedištu UN-a u Njujorku.

Snimke satelitskog programa Sentinel prikazuju svježe iskopane masovne grobnice u pokrajini Južni Kordofan u kojoj sudanska vojska ciljano napada crnačku manjinu lojalnu vojsci novoosnovane nezavisne države Južni Sudan. Jedan od svjedoka izvijestio je kako je vidio najmanje 100 tijela u jednoj od novoiskopanih jama.

Snimke pokazuju mnoge detalje i obilježja masovnih grobnica opisane od najmanje pet svjedoka, potvrdio je Nathaniel A. Raymond iz harvardskog Humanitarian instituta koji je analizirao nove satelitske snimke.
XS
SM
MD
LG