Dostupni linkovi

Turska traži da se odmrznu sredstva Libiji


Turska je u petak, na zasjedanju Kontakt grupe za Libiju, u Istanbulu, zatražila odmrzavanje sredstava te zemlje u cilju poboljšanja humanitarne situacije u Libiji uoči Ramazana.

Kontakt grupa za Libiju, oformljena je u martu u Londonu, održava sastanak poslije izvještaja o prvim kontaktima između Francuske i članova Gadafijevog režima koji su povećali mogućnost pregovora o povlačenju libijskog lidera, prenosi Reuters.

Ministar vanjskih poslova Turske Ahmet Davutoglu se nada da bi političko rješenje moglo biti pronađeno do Ramazana koji počinje u prvom dijelu augusta.

Pobunjenicima je potreban novac i članice Kontakt grupe trebalo bi da razmotre otvaranje kreditnih linija Nacioalnom prelaznom vijeću u Benghaziju, objasnio je Davutoglu.On je podržao prijedlog pobunjenika da se odblokiraju tri milijarde dolara iz zamrznutnih sredstava, kako bi se pomoglo u ublažavanju teške humanitarne situacije tokom Ramazana u oblastima i pod kontrolom pobunjenika i Gaddafija.

Prema njegovom prijedlogu novac bi trebalo ravnopravno da se podjeli tokom Ramazana i Tripoliju tako i Benghaziju, pod uslovom da će biti korišćen za poboljšanje humanitarne situacije.
XS
SM
MD
LG