Dostupni linkovi

Interpol Srbije raspisao potjernicu za Nadom Šakić za zločine iz II svjetskog rata


Interpol Srbije raspisao poternicu za 85-godišnjom Nadom Šakić zbog sumnje da je učestvovala u ubistvima u logorima Stara Gradiška i Jasenovac tokom 2. svetskog rata.

Državni sekretar Ministarstva pravde Srbije Slobodan Homen rekao je to Ministarstvo dalo saglasnost za raspisivanje potjernice za Šakićevom.

Protiv Nade Šakić, u Srbiji se vodi postupak od 1998. godine zbog sumnje da je izvršila krivično delo genocida.Ona je rođena u Hrvatskoj u Livnu, ali ima argentinsko državljanstvo i živi u Argentini.

Šakićeva se tereti da je zajedno sa ostalim ustaškim osobljem logora u Staroj Gradiški maltretirala logorašice, tukla ih i šutirala, gazila po trudnicama, kao i da je učestvovala u fizičkoj likvidaciji klanjem i gušenjem više hiljada logorašica.Sumnja se da je naređivala da se logorašicama u Jasenovcu daje vrlo malo hrane te je na taj način posredno dolazilo do njihove prirodne smrti, kao i da je 21. aprila 1945. godine naredila da se pobiju sve preostale žene, kao i deca.

"Šakićeva je osumnjičena za najteže ratne zločine. Očekujemo da na osnovu naše poternice bude uhapšena. U tom slucaju, odmah ćemo tražiti njeno izručenje Srbiji kako bi joj se ovde sudilo za teške zločine za koje se sumnjiči", poručio je Homen.
XS
SM
MD
LG