Dostupni linkovi

ICTY: Odobren Karadžićev zahtijev za razgovor sa Miroslavom TuđmanomSudsko vijeće Haškog tribunala (ICTY) odobrilo je u četvrtak zahtjev Radovana Karadžića, kojim se bivši šef hrvatske obavještajne službe Miroslav Tuđman, poziva na razgovor s pravnim zastupnikom optuženog, saopćeno je iz Tribunala.

Tribunal od hrvatskih vlasti zahtijeva da Tuđmanu poziv uruče i preduzmu sve neophodne mjere kako bi se on pojavio na mjestu i u vrijeme koje Karadžićev zastupnik označi, kao i da osigura pisani izvještaj o uručivanju poziva za razgovor, navodi se u zvaničnom dokumentu Tribunala, prenosi Tanjug.

U svom zahtjevu Karadžić tvrdi da je sin tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana, kao šef obavještajne službe imao uvid u "dokumenta koji se odnose na sporazum s Iranom o isporuci oružja bosanskim muslimanima, uz prećutnu saglasnost SAD-a i drugih država članica Ujedinjenih nacija, otvaranje pomorskih i vazdušnih puteva koji su bili blokirani, korišćenje humanitarnih konvoja za krijumčarenje oružja u BiH, kao prirodu i količinu oružja koja je prokrijumčarena u BiH tokom 1994-1995". Karadžića Haški sud tereti za genocid i druge ratne zločine tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine.
XS
SM
MD
LG