Dostupni linkovi

Sastanak ministara finansija o Grčkoj, možda i o Italiji


Ministri finansija eurozone sastaju se danas u Briselu radi razgovora o Grčkoj, ali i o pogoršanoj situaciji u Italiji i zabrinutosti od daljeg širenja dužničke krize.

Predsjednik EU Herman Van Rompuj, prije početka ministarskog sastanka, održat će razgovore sa direktorom Evropske centralne banke Žan-Klod Trišeom i predsjedavajućim eurogrupe Žan -Klod Junkerom, te predsjednik Evropske komisije Žose Manuel Baroso i evropski komesar za ekonomska i monetarna pitanja Oli Ren, što je nazavano "koordinacionim, a ne kriznim sastanakom", te je navedeno da Italija nije na dnevnom redu.

Međutim, višerangirani izvori iz EU navode da je nemoguće ne razgovarati o situaciji u Italiji nakon velike rasprodaje italijanskih akcija krajem prošle sedmice, što su lokalni mediji nazvali "crnim petkom".

Rasprodaja je pojačala strahovanja da bi Italija, koja u eurozoni nakon Grčke ima najveća državna dugovanja u odnosu na bruto domaći proizvod, biti sljedeća članica suočena sa krizom.

Današnji sastanak ministara finansija eurozone bit će usmjeren na drugi paket finansijske pomoći Grčkoj i potrebu da se obezbijedi učešće privatnog sektora u programu za pomoć, koji se očekuje da će iznostiti 110 milijardi eura.
XS
SM
MD
LG