Dostupni linkovi

Evropski parlament se sjeća Srebrenice


Diana Wallis i Jelko Kacin sa cvjetovima koji simboliziraju srebreničke žrtve
Diana Wallis i Jelko Kacin sa cvjetovima koji simboliziraju srebreničke žrtve
Poslanici Evropskog parlamenta iz ALDE grupe, Savez liberala i demokrata za Evropu, Diana Wallis (Velika Britanija) i Jelko Kacin (Slovenija), prije nekoliko dana podijelili su članovima Evropskog parlamenta vezeno cvijeće u bijeloj i zelenoj boji, simbol žrtava genocida u Srebrenici.

Stilizovane cvjetove sa 11 latica (sjećnje na 11. juli), koje su izradile žene iz Gračanice, (udruženje “Gračaničke kere”) kao znak pijeteta prema ubijenim ali i podrške njihovim porodicama, evropski parlamentarci će nositi do ponedjeljka, 11. jula.

Za vrijeme kratke posjete Sarajevu, Tanja Fajon, poslanik iz Slovenije, o tom simboličnom činu je izjavila:

“Moj kolega Kacin i potpredsjednica Parlamenta Walis su zajedno napravili akciju, pa smo sada svi na zasjedanju u Strazburu nosili ove simbole sjećanja na žrtve genocida – cvjetove u bijeloj i zelenoj boji, kao spomen na žrtve genocida. Kako smo shvatili, bijela boja simbiolizira nevino stradale, a zelena nudi nadu u život i pomirenje. Bila je to dobra akcija jer smo, uz cvijet koji nosimo kao bedž, razgovarali o tragičnim događajima 11. jula 1995. Godine. I ja sam svim srcem učestvovala u tome. Nadam se da će biti sličnih akcija i ubuduće, da ćemo raditi i dalje, kako bi pronašli pravdu za sve žrtve genocida i za njihove porodice.”

Evropski parlament je u januaru 2009. usvojio Rezoluciju o Srebrenici, koja 11. juli proglašava Evropskim danom sjećanja na žrtve genocida. Rezoluciju su usvojile i zemlje regiona, izuzev BiH - u kojoj se zločin dogodio. Tekst Rezolucije nije dobio podršku u Parlamentarnoj skupštini zbog protivljenja poslanika iz Republike Srpske.

Dan žalosti u Federaciji BiH

Rezoluciju Evropskog parlamenta o Srebrenici, u izvornom obliku, usvojili su krajem juna 2011. godine poslanici Skupštine Kantona Sarajevo.

16. godišnjica genocida u Srebrenici


“Etničko čišćenje u Istočnoj Bosni, koje je obavila Vojska RS pod komandom generala Ratka Mladića, je stvar koja traži korektnu refleksiju unutar BiH, jer ta refleksija je lakmusov papir koji daje odgovor koliko je Bosna i Hercegovina zrela da postane funkcionalna i kredibilna zemlja na putu u Evropsku uniju. Mislim da je to veliki izazov, ne za narod, nego za neke političare, koji kreiraju javno mnijenje i koji žele praksom konfrontacije ojačati svoj položaj, umjesto da političkom participacijom, međusobnim uvažavanjem i, prije svega, izgradnjom međusobnog povjerenja, stvaraju uslove za drugačiju i bolju evropsku BiH”, kazao je Kacin.

U pismu upućenom članovima Evropskog parlamenta, Wallis i Kacin, dobitnici priznanja "Srebrenica 1995" su naveli:

“ Cvijet koji ste primili predstavlja poruku i posvećenost poruci Rezolucije i ponavlja solidarnost poslanika Evropskog parlamenta sa žrtvama genocida u BiH. Na ovaj način želimo da pomognemo iscjeljenju bolnih rana iz prošlosti”.

Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) sa sjedištem u Sarajevu objavila je u nedjelju da se na temelju pouzdanih podataka može ocijeniti da je u Srebrenici u julu 1995. godine stradalo oko 8.100 Bošnjaka, pošto su tu enklavu zauzele snage bosanskih Srba pod zapovjedništvom Ratka Mladića.

"Na temelju broja krvnih uzoraka koje su obitelji dale ICMP-u prigodom prijavljivanja svojih nestalih, kao i ukupnog stupnja podudarnih DNK profila, ICMP može poduprijeti ocjenu da je nakon pada Srebrenice nestalo oko 8.100 osoba", stoji u saopštenju ove međunarodne organizacije, objavljenom uoči obilježavanja šesnaeste godišnjice genocida u Srebrenici.

Vlada Federacije BiH donijela je Odluku da je 11. juli - Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici i dan kada se obavlja ukop srebreničkih žrtava - dan žalosti.
XS
SM
MD
LG