Dostupni linkovi

Mladić izbačen iz haške sudnice


Ratko Mladić u sudnici tokom svađe sa sucem, 4. srpanj 2011
Ratko Mladić u sudnici tokom svađe sa sucem, 4. srpanj 2011
Na svom drugom pojavljivanju pred Haškim sudom, kako bi se izjasnio o krivnji, bivši zapovjednik Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, Ratko Mladić, izbačen je iz sudnice.

Od dolaska u sudnicu Mladić se svađao s predsjedavajućim sucem predraspravnog vijeća Alphonsom Oriem. Situacija je kulminirala kada se u zapisnik željelo unijeti da se optuženi ne osjeća krivim za genocid te druge zločine u Bosni i Hercegovini, nakon što je on to odbio učiniti i ovog puta, mjesec dana od prvog pojavljivanja.

Mladić se odbio izjasniti o svojoj krivnji, jer se odvjetnici koje je zatražio da ga zastupaju, nisu nalazili u sudnici, budući da im se još provjeravaju kriteriji, potrebni za zastupanje klijenata pred Haškim sudom.

Od samog ulaska u sudnicu predraspravni sudac Orie je više puta upozorio optuženog da ne govori dok mu se to ne dozvoli, te da ne komunicira s publikom u sudu, budući da se nekom stalno obraćao i mahao.

Eskalacija sukoba između Mladića i suca dogodila se kad se pokušalo unijeti u zapisnik da se optuženi ne osjeća krivim, jer se o tome odbio izjasniti.

Fotogalerija: Ratko Mladić izbačen iz sudnice Haškog tribunala, srpanj 2011

x
Mladić: Bez advokata moga neću sa slušam više. Džaba govorite.

Orie: Gospodine Mladić, Vijeće nalaže da se uklonite iz sudnice. Molim službenike obezbjeđenja da isprate gospodina Mladića iz sudnice.

Mladić: Vi mi ne date pravo da se branim. Ne date mi advokata. Vi niste sud, šta ste Vi? Ne date mi da dišem.

Nakon što su optuženog izbacili iz sudnice u jednoj od najincidentinijih situacija koja se dogodila od uspostave Haškog suda, sudac Orie je uveo u sudski zapisnik kako se Mladić ne osjeća krivim ni po jednoj od 11 točaka optužnice za genocid i ostale zločine.

Šešelj i šah

Polovicom proteklog tjedna, dva dana nakon drugog pojavljivanja Mladića pred sudom, vođa srbijanskih radikala Vojislav Šešelj, izjasnio se da nije kriv po trećoj po redu optužnici za nepoštivanje suda, u vezi s objavljivanjem imena zaštićenih svjedoka.

Tijekom spomenutog izjašnjavanja Šešelj se sucima požalio, jer je general Ratko Mladić preseljen s njegovog kata na koji je smješten ubrzo po dolasku u pritvor.
Šešelj se sucima požalio, jer je general Ratko Mladić preseljen s njegovog kata na koji je smješten ubrzo po dolasku u pritvor.

"A, motivi za donošenje te odluke su pretpostavke da je general Mladić, družeći se sa mnom, intenzivno igrajući šah, potpao pod moj uticaj, da sam ja uticao na njega da odbije sve advokate sa liste Tribunala i da insistira samo na svom starom advokatu u koga ima poverenje iz Beograda, Milošu Šaljiću i na profesoru Aleksandru Mezjajevu iz Moskve, u koga, također, ima apsoultno poverenje. Njemu su pokušali da nametnu nekog Aleksandra Aleksića, pa nekoliko drugih ljudi. Istina je, ja sam mu rekao: 'Ni u koga sa spiska Tribunala ne možeš apsolutno imati ikakvo poverenje' “, ustvrdio je Šešelj.

Predstavnici Haškog suda su izvijestili da se trenutno radi punom parom na imenovanju stalnog Mladićevog branitelja.

Martin Petrov, predstavnik Tajništva suda na novinskoj konferenciji je izjavio da je optuženi dostavio listu od ukupno sedam odvjetnika, te da se do sada sastao s većinom njih.

Petrov je izrazio nadu da će idući tjedan uslijediti posjete preostalih kandidata. Ukoliko Mladić odredi svog favorita koji zadovolji provjeru i standarde suda, Tajništvo se obvezuje imenovati stalnog branitelja u roku od deset dana. Tek tada mogu početi tehničke pripreme suđenja.

Pred licem pravde sa IWPR (april 2011)


Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Evropa i
Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.

Program uređuju Dženana Halimović, Marija Arnautović i Dženana Karabegović.

Tekstove svih priloga iz emisije možete naći ovdje.



  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG