Dostupni linkovi

Croatia Summit: Evropska perspektiva jugoistoka Evrope ostaje otvorena


Evropska perspektiva zemalja jugoistočne Evrope ostaje otvorena, a proširenje Evropske unije nastavlja se, zaključili su danas u Dubrovniku učesnici Croatia Summita na raspravi o proširenju.

"Hrvatski uspjeh poticaj je zemljama jugoistočne Europe i ohrabruje ih u nastojanju da postignu sljedeći stupanj u svojem približavanju europskim integracijama", rekao je hrvatski ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Gordan Jandroković.

Da bi se izbjegli problemi u približavanju zemalja regije, kao i "zamor" zemalja članica, nužno je da se sve zemlje drže svojih obveza jer je to jedini način da se ostvari idući krug europskom proširenja, što je naš zajednički interes i zajednički cilj", rekao je Jandroković.

Otvorenost Evropske unije za primanje novih članica iz zemalja jugoistočne Evrope važna je garancija pozitivnog ishoda tranzicije u toj regiji, zaključili su učesnici Trećeg panela Croatia summita u Dubrovniku.

Doris Pack, zastupnik u Evropskom parlamentu i izvjestitelj za Bosnu i Hercegovinu, govorila je o tome kako je Evropska unija doživjela neuspjeh u Bosni i Hercegovini.

"Nismo uspjeli u borbi protiv nekih događaja i političara", rekla je Pack."Dayton je bio dobar za završetak rata, ali nije lako živjeti u skladu s njim", smatra ona.
XS
SM
MD
LG