Dostupni linkovi

Sirija:Nove masovne demonstracije u Hami


Desetine hiljada ljudi okupile su se danas na antivladinim demonstracijama u sirijskom gradu Hami, saopštili su aktivisti.

Organizatori su pozvali na demonstracije kako bi iskazali neslaganje sa Vladinom namjerom da u nedjelju održi konferenciju nacionalnog dijaloga, prenosi BBC.

Prethodno su američki i britanski ambasadori posjetili Hamu kao znak solidarnosti sa građanima.

Sirijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da se američki diplomata Robert Ford sastao sa nekoliko "sabotera" i osudilo njegov potez kao "direktno i neprihvatljivo" miješanje u unutrašnje poslove Sirije.

Prošlog vikenda na prilazima Hami raspoređeni su tenkovi poslije najvećeg protesta od početka antivladinih demonstracija u martu. Od tada su u ovom gradu od 800 000 stanovnika u akcijama snaga bezbjednosti ubijene najmanje 22 osobe.

Hama je bila poprište brutalne akcije protiv protivnika vlasti i 1982. godine, kada je tadašnji predsjednik Hafez al Asad, otac današnjeg predsjednika Bašira al Asada, naredio intervenciju u kojoj je poginulo najmanje 10 000 ljudi.

Stigli su i izvještaji o masovnim demonstracijama u drugim sirijskim gradovima širom zemlje, te o pogibiji najmanje četiri osobe u Damasku i gradu Marat al Numan.
XS
SM
MD
LG