Dostupni linkovi

Sanino: Nema datuma pregovora bez ispunjavanja sedam uslova


Crna Gora ne može dobiti datum početka predpristupnih pregovora sa Evropskom unijom (EU) ako ne ispuni sedam uslova iz Mišljenja Evropske komisije, rekao je danas u Podgorici direktor Generalnog Direktorata za proširenje Unije, Stefano Sanino.

“Postoji sedam ključnih prioriteta i morate ispuniti svaki”, kazao je Sanino, dodajući da to “nije meni” sa koga se može uzimati po izboru.

On je naveo da je glavni problem Crne Gore usvjanje izbornog zakona usaglašenog sa Ustavom, za šta je potreban širok politički konsenzus.

“U slučaju odsustva ispunjavanja uslova, mi nažalost nećemo moći da preporučimo otvaranje pregovora”, kazao je Sanino na konferenciji za novinare poslije razgovora sa crnogorskim zvaničnicima.

Sanino je rekao da u ovom trnutku nije u mogućnosti da kaže koja će biti konačna preporuka EU, jer preostaje još nekoliko mjeseci rada i dosta stvari koje treba materijalizovati.

Sanino je ponovio da je borba protiv korupcije i organizovanog kriminala jedan od glavnih prioriteta, ali je rekao da se ne može rangirati koji je bitniji od kojeg. “Svi su važni za razvoj društva”.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG