Dostupni linkovi

Novi predsjednik Latvije položio zakletvu


Novi latvijski predsjednik Andris Berzins položio je zakletvu danas u vrijeme političke krize u toj maloj baltičkoj zemlji u kojoj bi glasači uskoro mogli odlučiti o raspuštanju parlamenta.

Andris Berzins (66), porazio je odlazećeg predsjednika Valdisa Zatlersa na parlamentarnim izborima prošlog mjeseca. Izbori su uslijedili samo nekoliko dana nakon što je Zatlers sazvao referendum o raspuštanju parlamenta, za koga tvrdi da je pod kontrolom bogatih oligarha.

To je bilo prvi put u 20-godišnjoj postsovjetskoj istoriji Latvije da je predsjednik iskoristio takvo ovlaštenje, prenosi AP.

Berzins je multimilioner koji je stekao bogatstvo u bankarskom i sektoru nekretnina. Poput njegovog prethodnika, koji je bio hirurg na traumatologiji bez ikakvog poliotičkog iskustva kada je bio izabran 2007. godine, Berzis se suočava s teškom borbom da zadobije povjerenje glasača.

Prije nego što je postao predsjednik on je bio član populističke Unije Zelenih i farmera koju je kontrolisao Aivars Lembergs, gradonačelnik lučkog grada Ventspilsa i jedan od najzloglasnijih latvijskih oligarha.

Iz tog razloga brojni Latvijci su skeptični prema Berzinsovom integritetu i smatraju da bi mogao promovisati mutne interese bogataša.

Referendum oko raspuštanja parlamenta održat će se 23. jula. Ukoliko većina glasača podrži inicijativu, novi izbori će biti održani u septembru.
XS
SM
MD
LG