Dostupni linkovi

Evropski parlament protiv ponovnog uvođenja granične kontrole


Evropski parlament usvojio je velikom većinom rezoluciju kojom se izražava protivljenje ponovnom uvođenju granične kontrole u okviru zone Šengena.

"Priliv imigranata i azilanata ne može da opravda takav potez", istaknuto je u rezoluciji.

Šengenski sistem je odnedavno izložen pritisku nekih država članica da se razmotri ponovno uvođenje kontrole na nacionalnim granicama, zbog iznenadnog priliva imigranata iz sjeverne Afrike.

Evropski savjet je 24. juna tražio od Evropske komisije da iznese prijedlog sigurnosnog mehanizma kojim bi se odgovorilo na te "izuzetne okolnosti", podsjeća se u saopštenju.

Ovom rezolucijom parlament je kritikovao korake pojedinih država članica usmjerene na ponovno uvođenje granične kontrole i podvukao "snažno protivljenje bilo kom novom mehanizmu u okviru Šengena koji bi imao za cilj bilo šta osim jačanje slobode kretanja i uprave EU u Šengenskoj zoni".

U rezoluciji se podsjeća da sadašnji propisi o šengenskim granicama daju mogućnost ponovnog uvođenja kontrole na granicama "samo kada postoji ozbiljan opasnost za državnu politiku ili unutrašnju bezbjednost".

Po sadašnjem sistemu, eventualnu odluku o uvođenju granične kontrole donosi svaka od članica Šengena samostalno. Poslanici koji su predložili rezoluciju, međutim, žele da mehanizam procjene takve potrebe bude podignut na nivo EU.
XS
SM
MD
LG