Dostupni linkovi

Stefanović kritikuje Redžepija


Šef tima Vlade Srbije za dijalog sa Vladom Kosova Borislav Stefanović rekao je danas da Priština u poslednja dva dana nastoji da "jednostrano izmijeni realnost na Kosovu" i dogovor koje su dvije strane postigle uz posredstvo EU.

"To se radi iz unutrašnje-političkih potreba Prištine... - da smire svoju javnost zbog dosta negativnih elemenata dogovora po njih. U našem dogovoru apsolutno nigdje ne postoji mogućnost da Srbija prestane da vrši svoju funkciju na Kosovu i Metohiji, niti ćemo mi to učiniti", rekao je Stefanović za agenciju Beta.

Stefanović je odbacio tvrdnje kosovskog ministra unutrašnjih poslova Bajrama Redžepija da do 1. novembra moraju da budu raspuštene srpske institucije na Kosovu.

Šef tima Vlade Srbije je kazao da je Redžepi odlično upoznat sa sadržinom dogovora, ali da, uprkos tome, pokušava da "promIJeni realnost dok ne dođe do pune implementacije" sporazuma postignutog 2. jula u Briselu.

"Naši građani će i dalje normalno imati pravo na sva dokumenta Republike Srbije i mi ćemo nastaviti da vršimo svoje funkcije kao institucije Republike Srbije na Kosovu ", rekao je Stefanović.

On je dodao da je Srbija već obavestila EU o pokušajima Prištine da jednostrano izmeni dogovoreno, da je i Priština upozorena da je to "nedopustivo ponašanje", kao i da je "hitno potrebno pronaći rJešenje" za petoricu Srba koji su uhapšeni na Kosovu 28. juna posle proslave Vidovdana na Gazimestanu.
XS
SM
MD
LG