Dostupni linkovi

Reis Cerić kritikovao Tadićevu izjavu


Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić oštro je danas kritikovao jučerašnju izjavu predsjednika Srbije Borisa Tadića u Sarajevu o izjednačavanju Jovana Divjaka, Ilije Jurišića i Ejupa Ganića s Radovanom Karadžićem i Ratkom Mladićem.

Zvanična posjeta predsjednika Srbije Borisa Tadića Sarajevu prihvaćena kao znak dobre volje Beograda, koju smo dugo čekali, nadajući se da će nam donijeti dobre vijesti, ali i strahovali da nas ta posjeta može razočarati. Nažalost, dogodilo se upravo ovo drugo, navodi se u saopšenju reisu-l-uleme.

Reis je izrazio razočarenje Tadićevim neprimjerenim, "čak bi se moglo reći sramnim, izjednačavanjem Jovana Divjaka, Ilije Jurišića i Ejupa Ganića s Radovanom Karadžićem i Ratkom Mladićem".

Boris Tadić je mogao štošta kazati, ali upoređivati akademika Ejupa Ganića na bilo koji način s osumnjičenim za ratni zločin genocida Radovana Karadžića i Ratka Mladića je krajnje licmjerno i nemoralno od predsjednika Tadića, koji jednom kaže da oni koji su oslobođeni, nisu više krivi, a opet ih proziva i izjednačava s dokazivo osumnjičenim za teški ratni zločin i genocid. Očito za Tadića ništa ne znači činjenica da je akademik Ejup Ganić pred meritornim sudom u Londonu oslobođen svih optužbi, koje mu beogradska obavještajna služba nameće svih ovih godina, ocijenio je reis Cerić.

"To je, doista, krajnje nemoralno i sramotno, jer i Boris Tadić mora jednom naučiti da nisu jednaki oni koji su hrabro i časno branili ovaj ponosni grad u kojem nasred Baščaršije Tadić može nakon svega u miru popiti kahvu i oni koji su ovaj grad četiri godine danonoćno granatirali bez milosti i bez stida od Boga i svijeta. Zato tražimo da se Boris Tadić ispriča patriotima ovoga grada, svim žrtvama genocida u Bosni i Hercegovini i svim ljudima dobre volje za neprimjereno izjednačavanje boraca za slobodu i ljudsku čast i agresora koji su ubijali nevinu sarajevsku djecu ", kaže se u saopštenju reisu-l-uleme Mustafe Cerića o jučerašnjoj izjavi predsjednika Srbije Borisa Tadića.
XS
SM
MD
LG