Dostupni linkovi

Ban Ki Mun: Izraelski vojnici koristili pretjeranu silu


Generalni sekretar UN Ban Ki Mun optužio je danas izraelske vojnike da su tokom incidenta 15. maja koristili pretjeranu silu ispaljujući bojevu municiju na nenaoružane libanske demonstrante koji su pokušavali da pređu preko granične ograde.

Ban Ki Mun je istakao da se u preliminarnom izvještaju mirovne misije UN (UNFIL) u Libanu, takođe okrivljuju i demonstranti, koji su bacali kamenice i benzinske bombe, te da su pokušali da sruše ogradu, što je ocijenjeno kao "provokativan i nasilan čin".

Generalni sekretar UN je naglasio da su Izraelci i libanski demonstranti, koje su činile uglavnom palestinske izbjeglice, prekršili rezoluciju Svajeta bezbjednosti UN 1701 kojom je okončan sukob između Hezbolaha i Izraela 2006. godine.

Libanske oružane snage saopštile su da je sedam lica poginulo, a 111 povrijeđeno tokom protesta pokrenutih kao znak obilježavanja "nakbe" ili "katastrofe", što je termin koji Palestinci koriste da opišu svoj poraz i raseljenje u ratu koji je prethodio osnivanju Izraela 15. maja 1948. godine.

Incident se dogodio nedaleko od pograničnog sela Marun el Ras i bio je najsmrtonosniji u toj oblasti od okončanja rata između Izraela i Hezbolaha 2006. godine.
XS
SM
MD
LG