Dostupni linkovi

Netanjahu: Veze Izraela i Balkana "cvjetaju"


Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da zastoj u mirovnom procesu s Palestincima nije zaustavio "cvjetanje odnosa" Izraela s državama Balkana, koje se fokusirane na liberalizaciju svojih društava i ekonomija.

Netanjahu je u intervjuu za Reuters naglasio da sve veća grupa zemalja centralne i istočne Evrope staje uz Izrael u UN i EU forumima.

"Mi pronalazimo nova partnerstva, nove saveze na mjestima u koja smo jednom ulagali malo vremena i energije", kazao je Netanjahu na početku posjete Rumunije i Bugarskoj.

"Njihovo mišljenje o nama je vrlo povoljno", kazao je izraelski premijer. Dodao je da države Balkana smatraju da je napetost između Izraela i arapskih susjeda i Irana odraz njihovih sopstvenih ranijih borbi protiv sovjetske dominacije, između ostalog.

"Oni su živjeli pod tiranijom, tako da su mnogo skeptičniji i mnogo više poštuju demokratski poredak naspram totalitarnih snaga", rekao je Netanjahu.

Netanjahuov cilj je da u Bukureštu i Sofiji lobira protiv kampanje Palestinaca da zvanično objave da imaju suverena prava na čitavoj okupiranoj Zapadnoj obali, istočnom Jerusalimu i Gazi, na zasjedanju Generalne skupštine UN-a.

Rumunski premijer Emil Bok je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da se protivi unilateralnim rješenjima u izraelsko-palestinskom sukobu.
XS
SM
MD
LG