Dostupni linkovi

Tužilac u slučaju Stros Kana neće podnijeti ostavkuSajrus Vens, glavni tužilac u slučaju protiv bivšeg direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominika Stros-Kana prema optužbama za pokušaj silovanja, odbacio je danas pozive da podnese ostavku.

Advokati, koji zastupaju navodnu žrtvu seksualnog napada, optužuju Vensa da je naškodio slučaju time što je objavio štetne informacije o njihovom klijentu i da na toj funkciji treba da ga zamijeni specijalni tužilac.

Međutim, Vensov portparol rekao je da su te tvrdnje "bezvrijedne".

Nešto ranije, advokati Stros-Kana imali su sastanak sa tužilaštvom što je, prema ocijeni analitičara, mogući pokušaj da se pronađe način za postizanje sporazuma.

Advokati Stros-Kana izjavili su da njihov klijent neće priznati krivicu ni prema jednoj optužbi i da sa tužiocem nije bilo nikakvih razgovora o postizanju bilo kakvog sporazuma.

Bivši direktor MMF-a negira optužbe za seksualni napad na služavku hotela u Njujorku 14. maja i nedavno je oslobođen iz kućnog pritvora.

Američki dnevnik "NewYork post" objavio je početkom sedmice da će tužilaštvo odbaciti optužbe protiv Stros-Kana zbog sumnji u kredibilitet oštećene.

List navodi, pozivajući se na izvore iz tima odbrane bivšeg direktora MMF-a, da je Stros-Kan imao odnose sa služavkom koja se naljutila jer je odbio da joj plati što je i izazvalo iznošenje optužbi.


Stros-Kan je negirao sve optužbe protiv njega.Francuska spisateljica Tristan Banon podnijela je tužbu protiv Stros-Kana zbog navodnog pokušaja silovanja 2003. godine.
XS
SM
MD
LG