Dostupni linkovi

Incko: Tadićeva poseta Sarajevu korak ka pomirenju


Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko ocenio je da je današnja poseta predsednika Srbije Borisa Tadića BIH još jedan pozitivan korak na "dugačkom putu Zapadnog Balkana prema posleratnom oporavku i pomirenju".

Tadić se u Sarajevu sastao sa Inckom, a kako je saopšteno, visoki predstavnik je tokom razgovora istakao da će "čvrsti i produktivni bilateralni odnosi Sarajeva i Beograda koristiti građanima i u Srbiji i u Bosni i Hercegovini".

Incko je dodao da je napredovanje Srbije prema EU "dobar primer koji bi Bosna i Hercegovina trebalo da sledi".

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU konstatovao je da je BiH u opasnosti da zaostane zbog nefleksibilnog pristupa nekih lidera u BiH, koji ni nakon devet meseci nisu uspeli da se dogovore oko imenovanja predsedavajućeg Saveta ministara.

"To bi bilo tragično i vrlo negativno bi se odrazilo na stanovnike BiH. Ovo je posebno za žaljenje, imajući u vidu da postoje svi uslovi da dođe do napretka prema Evropi. Pored toga, EU je spremna da ponudi svaku moguću pomoć, ali izgleda da su neki politički lideri u BiH odlučni u tome da ne iskoriste ovu veliku priliku", rekao je Incko predsedniku Srbije.
XS
SM
MD
LG