Dostupni linkovi

Mađarska: EU ne sme zaustaviti put Z.Bakana



Mađarska je članicama Evropske unije uputila "Memorandum o Zapadnom Balkanu" u kojem traži da EU i u sopstvenom interesu ostane "uverljiva u otvorenosti" prema ulasku u članstvo zemalja tog regiona, uz opasku da "dalje proširenje Unije nije omiljena tema u većini članica Unije".

Viktor Orban, premijer Mađarske koja je upravo okončala predsedavanje EU, u memorandumu vladama Unije predočava da ugrađivanje Zapadnog Balkana u EU znači samo "još nedovršeni posao ujedinjavanja Evrope".

Mađarski premijer stavlja do znanja da su "jasni, ubedljivi i predvidivi izgledi za ugrađivanje" zapadnobalkanskih država u EU "nužni za dugoročnu stabilnost i otud predstavljaju strategijski interes Evrope".

Orban primećuje da je među evropskom dvadesetsedmoricom "u proteklim godinama javna rasprava bila usredsređena više na moguće troškove i nevolje nego na povoljne posledice proširenja" i zato ističe "ubedljive rezultate Hrvatske kojima je pokazano da `dobro pripremljeno novo članstvo' svima donosi korist".

Orban ukazuje na činjenicu da je "u interesu EU da zajamči stabilnost i napredak tog regiona" i naglašava da je "integracija jedini način da se zahuktaju i dalje neiskorišćene ekonomske mogućnosti Zapadnog Balkana čiji privredni rast predstavlja značajan doprinos ekonomskom potencijalu srednje Evrope i Evropske
unije u celini".
XS
SM
MD
LG