Dostupni linkovi

Afera prisluškivanja potresa Britaniju



Britanski premijer Dejvid Kameron (David Cameron) pozvao je na pokretanje novih istraga o skandalu u vezi sa prisluškivanjem telefona koji je izazvao tabloid "Njuz of d vorld" (News of the World).

Prema rečima britanskog premijera, nezavisna istraga treba da se bavi prvobitnom policijskom istragom koja nije sprovedena do kraja onda kada je pre nekoliko godina izbio prvi skandal u vezi sa prisluškivanjem.

Zahtev britanskog premijera usledio je nakon što je policija otkrila da će istražiti optužbe da su policajci dobijali novac od tabloida.

Poslanici britanskog parlamenta danas raspravljaju o širenju skandala sa prisluškivanjem telefona čija su meta navodno bile i porodice žrtava terorističkih napada u Londonu 7. jula 2005. godine.

Britanski dnevnik "Dejli telegraf" nešto ranije je pisao da postoji mogućnost da su novinari tabloida "Njuz of d vorld" prisluškivali i telefone porodica žrtava terorističkih napada u Londonu.

"Telegraf" navodi da postoji uverenje da su novinari pokušavali da pristupe porukama ostavljenim na telefonskim sekretaricama u kućama porodica žrtava terorističkih napada u Londonu 7. jula 2005. godine.

Nije poznato da li su porodice u tom momentu znale da za smrt njihovih najbližih.

Lider opozicije Edi Miliband kritikovao je odluku Kamerona da angažuje jednog od urednika “Njuz of d vorld" Endija Kolsona (Andy Coulson) za direkotra komunikacija u svojoj vladi, koji je 2007. godine podneo ostavku u ovom listu zbog skandala oko prisluškivanja. Kolson se povukao iz britanske vlade u januaru ove godine.

"Njuz of d vorld" je nedeljno izdanje tabloida "San", koji je u vlasništvu medijskog magnata Ruperta Mardoka.
XS
SM
MD
LG