Dostupni linkovi

Poljska veruje u napredak kandidata za EUPoljski premijer Donald Tusk predstavio je danas u Strazburu prioritete predsedavanja te zemlje Evropskom unijom i naglasio da Poljska i EU treba da veruju u napredak onih zemalja koje imaju ambicije da postanu članice EU.

Poljski premijer je upozorio da se u samoj EU širi sumnja u smisao njenog postojanja, ali da spolja svi čeznu da žive u takvim uslovima.

Zato Poljska, kao predsedavajuća zemlja od 1. jula do kraja 2011. godine, traži više Evrope, odnosno veću EU sa više članica i dublju integraciju, a u to se uklapaju sva tri prioriteta - i bezbedna Evropa i Evropa u rastu i otvorena Evropa.

"Verujem da možemo da gradimo bezbednu Evropu. Verujem da možemo da verujemo u napredak onih koji imaju ambicije da uđu u EU", kazao je Tusk i čvrsto obećao da ne zaboravlja one zemlje koje nisu u EU, a sarađuju sa njom.

U tom trećem prioritetu "otvorene Evrope" u kojem je Poljska najavila da želi da izdejstvuje okončanje nekih faza puta u Evropu za zemlje zapadnog Balkana - Hrvatsku, Srbiju i Crnu Goru, Tusk je podsetio da tokom poljskog predsedavanja treba da bude potpisan pristupni sporazum EU sa Hrvatskom.
XS
SM
MD
LG