Dostupni linkovi

Ministri zdravlja EU o ešerihiji koliU Sopotu, na severu Poljske, okupili su se na dvodnevnom redovnom neformalnom sastanku ministri zdravlja članica Evropske unije, a jedna od glavnih tema biće i epidemija novih sojeva ešerihije koli koja je do sada odnela preko 50 života, najviše u Nemačkoj.

Iako prvobitno nije bila planirano, prolećna epidemija zaraze novim sojem eširihije koli u Nemačkoj i strah koji se zbog nje proširio Evropom neminovno se našla kao tema sastanka, sutra u završnici debata.

Najnovije je panika početkom jula izbila u Češkoj kada su analize pokazale prisustvo ešerihije koli u flaširanoj mineralnoj vodi iz Karlovih Vari.

Preduzeće je povuklo 33.000 flaša svoje vode iako testovi još nisu potvrdili ili isključili da li je ta voda zagađena samo benignim sojevima te bakterije, ili opasnim koji izaziva hemoragičnu dijareju.

Poljska ministarka zdravlja Eva Kopač je u skladu sa prioritetima poljskog predsedavanja Unijom - da se smanjuju razlike u zdravstvenom stanju pojedinih nacija u Evropi, kao teme za sastanak 5. i 6. jula postavila i ishranu i fizičku aktivnost, transplantologiju, borbu protiv psihoaktivnih materija, tzv. legalnih droga i oblast i - zdravlja - pristup lekaru preko interneta.
XS
SM
MD
LG