Dostupni linkovi

Nova tužba protiv Stros Kana


Francuska spisateljica Tristan Banon podnijeće sutra tužbu protiv bivšeg direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominika Stros-Kana zbog navodnog pokušaja silovanja 2002. godine, izjavio je njen advokat.

Advokat David Kubi rekao je da će se tužba odnositi na incident koji se dogodio kada je ona otišla da obavi intervju sa Stros-Kanom u jednom stanu u Parizu. Ona je tada imala 22 godine i već je javno govorila o tom događaju.

Stros-Kan je nedavno pušten iz kućnog pritvora u Njujorku, gdje je optužen da je seksualno napastvovao sobaricu jednog lokalnog hotela 14. maja, što on demantuje.

Banon poslije navodnog pokušaja silovanja 2002. godine nije otišla u policiju, ali je o svemu govorila u jednoj televizijskoj emisiji 2007. godine, kada je ime bivšeg šefa MMF-a bilo maskirano zvučnim signalom.

Banon je rekla da je Stros-Kan rekao da će joj dati intervju samo ako ga ona bude držala za ruku, te da je kasnije morala da se fizički bori da bi ga odgurala.

Njena majka An Mansur, političarka iz Stros-Kanove Socijalističke partije, izjavila je da je u to vrijeme ubijedila svoju kćerku da ne podnosi tužbu.
XS
SM
MD
LG