Dostupni linkovi

Odgođeno suđenje Juliji Timošenko


Sudski proces protiv bivšeg ukrajinskog premijera Julije Timošenko odgođen je danas za 6. juli nakon što je lider opozicije angažovala novog advokata, te ponovo odbila da ustane i oda poštovanje sudiji.

Timošenko, koja se suočava sa desetogodišnjom kaznom zatvora, ukoliko bude proglašena krivom po optužbama za zloupotrebu položaja, odbacila je optužbe u proces protiv nje ocijenivši ga kao "farsu" u organizaciji tabora predsjednika Viktora Janukoviča kako bi uklonili najvećeg političkog rivala.

Timošenko je odbila da ustane prilikom ulaska sudije Rodiona Kirejeva i "održala mu je lekciju iz krivičnog zakona".

Pošto je angažovala novog advokata ona je od suda zatražila da mu sud omogući mjesec dana kako bi proučio dokumente, ali je odobren samo period do prekosjutra.

Timošenko odbacuje optužbe, koje su povezane sa ugovorima za kupovinu prirodnog gasa od Rusije, i smatra ih osvetom njenog rivala predsjednika Janukoviča.

Njenoj vladi izglasano je nepovjerenje u parlamentu u martu 2010. godine.Timošenko je od Evropskog suda za ljudska prava zatražila mišljenje da li su optužbe protiv nje politički motivisane.

Prema ukrajinskom zakonu, za ove optužbe predviđena je zatvorska kazna u trajanju od sedam do deset godina.

Ukoliko bude proglašena krivom, Timošenko neće moći da učestvuje na parlamentarnim izborima zakazanima za oktobar 2012. godine. Sljedeći predsjednički u Ukrajini održavaju se 2015. godine.
XS
SM
MD
LG