Dostupni linkovi

Egipat:Eksplodirao gasovod koji transportuje gas za Izrael


Gasovod kojim se gas iz Egipta transportuje u Izrael i Jordan eksplodirao je u ponedjeljak ujutro, saopštili su egipatski sigurnosni izvori, navodeći da se radi o sabotaži.

Eksplozija se dogodila na Sinajskom poluostrvu, kraj grada El Arisha, 50 kilometara od Izraela, prenosi Associated Press. Za sada nema izvještaja o žrtvama

To je treća eksplozija od februara na gasovodu kojim se snabdijevaju Izrael i Jordan, lokalne fabrike cementa i električne centrale.

Sigurnosni izvori su naveli da su ljudi naoružani mašinkama na malom kamionu primorali čuvare gasovoda da odu i potom podmetnuli eksploziv.

"Za sada nemamo dovoljno informacija, ali u principu eksplozija se dogodila na isti način kao i dvije prethodne", rekao je jedan sigurnosni izvor Reutersu.

Prethodne eksplozije su se dogodile 5. februara i 27. aprila, nakon čega je gasovod sedmicama bio zatvoren, a još jedan pokušaj da se to postigne propao je u martu. Pripadnici beduinskih plemena odgovorni su za eksploziju u februaru i za pokušaj sabotaže prije godinu dana.

Gasovodom rukovodi Gasco, egipatska kompanija za transport gasa. Egipatski sporazum s Izraelom o izvozu gasa predmet je brojnih kontroverzi i godinama je izazivao proteste.

Nedavno zbačeni egipatski predsjednik Hosni Mubarak i zvaničnici njegovog režima optuženi za korupciju, uključujući prodaju gasa Izraelu i zemljama Evrope ispod tržišne cijene.
XS
SM
MD
LG