Dostupni linkovi

Incko: MZ se neće mešati u formiranje vlasti u BiH


Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko tvrdi da se međunarodna zajednica neće mešati u formiranje vlasti u BiH, a informacije o njegovoj navodnoj spremnosti da poništi entitetsko glasanje naziva spekulacijama.

Govoreći o provođenju političke platforme koju su potpisale četiri stranke, a kojom se ignoriše jedan tradicionalni model, odnosno "dejtonski šablon" uspostavljanja vlasti u BiH, Inzko kaže da platforma ima šansu ali je jako delikatno pitanje oko Hrvata.

"Dejtonski šablon kaže da u vlasti moraju biti zastupljena sva tri konstitutivna naroda. Platforma ima šansu, ali jako je delikatno pitanje oko Hrvata. Nova federalna vlada uskoro će obeležiti 100 dana svoga rada, pa neka javnost oceni da li je uspešna ili ne", rekao je Incko za "Politiku".

Incko je najavio da će se pitanjem položaja Hrvata "ozbiljnije" pozabaviti odmah nakon što BiH dobije izvršnu vlast.

"U svakom slučaju neke stvari se moraju menjati i zato ću ja, odmah posle konstituisanja vlasti, razmisliti kako se to može popraviti. Hrvat mora biti na čelu Saveta ministara BiH i ja to podržavam, a HDZ treba da predloži jednog jakog kandidata", dodao je Inzko.
XS
SM
MD
LG