Dostupni linkovi

Bh. šef diplomatije Alkalaj potrošio 1,5 milion KM na putovanja


Ministarstvo inostranih poslova /MIP/ BiH prošle godine je potrošilo 2,2 miliona KM za putne troškove, od čega su 1,5 miliona potrošili ministar Sven Alkalaj i njegovi saradnici u sjedištu Ministarstva, a ostatak zaposleni u diplomatsko-konzularnim predstavništvima /DKP/ BiH širom svijeta.

"Za smještaj tokom službenih putovanja u inostranstvu potrošeno je 107.209 KM više od planiranog, a samo za dnevnice u inostranstvu 23.518 KM", navodi se u revizorskom izvještaju o radu MIP-a BiH za prošlu godinu kojem su revizori dali mišljenje s rezervom.

Revizori su utvrdili da je za bruto plate i naknade zaposlenih MIP potrošio 24,08 miliona KM od čega 11,1 milion na zaposlene u BiH, a 12,9 miliona za diplomate u svijetu.

Za PTT usluge MIP je potrošio 1,5 miliona, dok su izdaci za usluge prevoza, goriva i održavanja vozila iznosili 813.763 marke.

Revizori su utvrdili i brojne slučajeve prebacivanja novca sa jedne na drugu stavku unutar budžeta MIP-a. Tako je sa pozicije plata i naknada troškova zaposlenih uzeto 2,06 miliona za putne troškove, PTT usluge i ugovorene i druge usluge.
XS
SM
MD
LG