Dostupni linkovi

Upućen prijedlog za određivanje ekstradicionog pritvora Paravinji


Tužilaštvo BiH, na osnovu zahtjeva dostavljenog od pravosudnih organa Hrvatske, uputilo je Sudu BiH prijedlog za određivanje ekstradicionog pritvora za Dragana Paravinju koji je osumnjičen za ubistvo Antonije Bilić iz Drniša.

Tužilaštvo BiH je, posredstvom Ministarstva pravde BiH, primilo molbu za izručenje koju je uputilo Ministarstvo pravosuđa Hrvatske, kojom se od pravosudnih organa BiH zahtijeva izručenje osumnjičenog Paravinje, rođenog u Zemunu, sa posljednjim prebivalištem u Obrovcu u Hrvatskoj, državljanina Hrvatske.

Izručenje osumnjičenog traži se na osnovu zahtjeva Tužilaštva Hrvatske i Županijskog suda u Šibeniku, koji Paravinju sumnjiče za dva silovanja i ubistvo maloljetnog lica, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Hrvatski istražni organi danas bi trebalo da saslušaju Dragana Paravinju zbog ubistva Antonije Bilić, nakon što je ministar pravde BiH Bariša Čolak odobrio zahtjev iz Zagreba.

Osnovni sud na Sokocu raspisao je 2005. godine potjernicu za Paravinjom zbog optužbi da je 2002. godine silovao djevojku u Istočnom Sarajevu. Potjernica za Paravinjom raspisana je tri godine nakon što je počinjeno silovanje u Istočnom Sarajevu jer se on nije pojavljivao na suđenju.

Ministarstvo pravde Srbije saopštilo je prije dva dana da će najkasnije u ponedjeljak, 4. jula, podnijeti zahtjev za izručenje Srbiji Dragana Paravinje, koji je pred srpskim pravosuđem osuđen za silovanje i pokušaj silovanja, ali će se saglasiti da on bude izručen državi gdje je počinio teže krivično djelo.

U Srbiji je za Paravinjom raspisana međunarodna potjernica zbog silovanja i pokušaja silovanja, a u Hrvatskoj zbog ubistva 17-godišnje Antonije Bilić.
XS
SM
MD
LG