Dostupni linkovi

Perica Đaković oslobođen optužbe za slučaj Medak


Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu danas je ponovo oslobodilo optužbi Pericu Đakovića, optuženog za zločin nad ratnim zarobljenikom Mirkom Medunićem u Medaku u Hrvatskoj, saopšteno je danas iz Tužilaštva za ratne zločine.

Tužilaštvo je najavilo da će ponovo uložiti žalbu na presudu.

Optužnicom tužioca za ratne zločine Đakoviću je stavljeno na teret da je, u periodu od 3. do 9. septembra 1991. godine u Medaku, za vrijeme oružanih sukoba u Hrvatskoj, kao pripadnik rezervne milicije nečovječno i okrutno postupao prema zarobljenom Meduniću, koji je bio položio oružje.

Vijeće za ratne zločine Apelacionog suda u Beogradu je 19. januara 2011. godine donijelo presudu kojom je potvrdilo prvostepenu presudu Miloradu Laziću, Mirku Marunića i Nikoli Konjeviću, a ukinulo prvostepenu presudu i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno suđenje za Pericu Đakovića.

Lazić i Konjević su osuđeni na kaznu zatvora od 3 godine, Marunić je osuđen na kaznu zatvora od 2, dok je Đaković oslobođen optužbe.

Pred Županijskim sudom u Gospiću vođen je krivični postupak u odsustvu protiv ovih osoba i izrečena im je pravnosnažna presuda 1996. godine: Laziću, Đakoviću i Konjeviću kazna zatvora po osam godina, a Marunić je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest godina.

"Slučaj Medak“ je Državno odvjetništvo Hrvatske ustupilo Tužilaštvu za ratne zločine Srbije na osnovu Sporazuma o saradnji u progonu počinilaca krivičnih djela ratnih zločina iz 2006. godine.
XS
SM
MD
LG