Dostupni linkovi

Klinton čestitala Hrvatskoj


Sjedinjene Američke Države čestitaju Hrvatskoj na teško stečenom uspjehu i završetku pregovora s Evropskom unijom i nadaju se da će pozitivan primjer Hrvatske slijediti i druge zemlje regije, kazala je u petak američka državna sekretarka Hilari Klinton.

"Dok se nastavljaju reforme u Hrvatskoj, SAD čestita Hrvatskoj na teško stečenom uspjehu", stoji u poruci američke državne sekretarke.

"Ovo je rezultat višegodišnjih pregovora, teškog rada, i političkih i socijalnih žrtvi. Hrvatska je primjerom pokazala da evropske i evroatlantske integracije nisu samo cilj vrijedan truda nego i dostižan cilj svim zemljama zapadnog Balkana. SAD i Evropska unija jedinstvene su u shvaćanju da Evropa neće biti cijela dok sve zemlje zapadnog Balkana ne postanu članice EU-a", dodaje Hilari Klinton.

"Pozdravljamo ponudu Hrvatske da savjetima pomogne susjednim zemljama na njihovom putu ka evropskim integracijama", istakla je, dodajući kako se nada da će se pozitivan primjer Hrvatske proširiti regijom.

Hrvatska je u četvrtak, zadnjeg dana mađarskog predsjedništva EU-om, zatvorila zadnja četiri poglavlja i time i formalno zaključila pristupne pregovore čime je otvoren put da nakon ratifikacije pristupnog ugovora postane 28. članica Europske unije 1. jula 2013. godine.
XS
SM
MD
LG