Dostupni linkovi

Ukrajinsko tužilaštvo blokiralo imovinu Timošenko


Glavno tužilaštvo Ukrajine naložilo je blokadu računa i imovine bivše premijerke Julije Timošenko i nekadašnjeg ministra policije Jurija Lucenka, protiv kojih se vode sudski postupci po optužbama za prekoračenje ovlašćenja, saopštio je zamjenik glavnog tužioca Mihail Gavriljuk.

Predstavnik Tužilaštva, navodi ruska agencija Itar-Tass, nije želio da precizira koliko je blokirano imovine i novca bivšoj premijerki a sada lideru opozocione partije Otadžbina.

Ruske agencije navode da je Lucenku blokirana imovina u vrijednosti većoj od 200.000 dolara (1,7 miliona grivni), što će biti dovoljno da se namiri šteta od 120.000 dolara koju je po optužnici nanio državi. Poslije istrage, protiv Timošenko su pokrenuti sudski postupci i zbog nenamjenskog trošenja sredstava dobijenih od prodaje kvota za štetne gasove u okviru Protokola iz Kjota i zbog kupovine vozila hitne pomoći po "naduvanim“ cijenama.

Ukrajinsko tužilaštvo pokrenulo je krivični postupak i protiv drugih službenika ranije vlade, a ukrajinsko rukovodstvo, s predsjednikom na čelu, poriče političku pozadinu u krivičnoj istrazi protiv bivšeg ministra policije i drugih bivših funkcionera.

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič optužio je u srijedu Juliju Timošenko da politizuje suđenje, prenosi ukrajinska agencija Ukrinform.
XS
SM
MD
LG