Dostupni linkovi

Hrvatska traži izručenje Paravinje


Hrvatska je danas i zvanično od BiH zatražila izručenje Dragana Paravinje koji je po svom priznanju ubio maloljetnu Antoniju Bilić iz Drniša.

"Očekujemo odgovor u najkraćem roku", rekla je portparolka hrvatskog ministarstva pravosuđa Vesna Dovranić.

Hrvatska se nada da će Paravinja biti izručen toj zemlji, a ne Srbiji koja je takođe najavila da će tražiti njegovo izručenje zbog krivičnog djela silovanja i pokušaja silovanja.

U Hrvatskoj su protiv Dragana Paravinje pokrenute dve istrage, jedna zbog sumnje da je ubio 17-godišnju Antoniju Bilić kako bi prikrio pokušaj silovanja i druga zbog pokušaja silovanja 25-godišnje autostoperke kod Omiša u junu 2010.

Istovremeno, nastavlja se potraga za nestalom Antonijom Bilić, koja je posljednji put viđena kako ulazi u kamion na mostu preko reke Čikole 7. juna, i danas je nastavljena.

U potrazi učestvuje oko 160 policajaca, ronilaca, pripadnika gorske službe spašavanja i vatrogasaca.Osim korita rijeke Krke ronioci i pripadnici slovenačke vojske i specijalaca sonarnim uređajem pretraživaće akumulacijsko jezero kod Gračaca, kod mesta Štikade.

Teren snimaju i dvije bespilotne letelice Hrvatske vojske.

Vozač kamiona Dragan Paravinja uhapšen je 26. juna u Republici Srpskoj, gdje se krio četiri dana, a trenutno se nalazi u zatvoru u Istočnom Sarajevu. Osnovni sud Sokolac na osnovu centralne potjernice Paravinji je odredio pritvor zbog silovanja koje je na tom području počinio 2005. godine.

Za Paravinjom je i u Srbiji raspisana potjernica zbog silovanja i pokušaja silovanja, a pravosnažno je osuđen na 4, 5 godine zatvora. Hrvatska tereti Paravinju za ubistvo Antonije Bilić i dva pokušaja silovanja u Hrvatskoj.

On je državljanin Hrvatske i Srbije, ali ne i BiH.
XS
SM
MD
LG