Dostupni linkovi

Sjeverna Koreja zatvorila univerzitete na 10 mjeseci


Sjeverna Koreja je zatvorila svoje univerzitete na deset mjeseci i poslala studente na rad u fabrike, na polja i gradilišta u nastojanju da podstakne svoju privredu, piše
britanski list Daily Telegraph.

Narodu je rečeno da je cilj da Sjeverna Koreja postane "velika, prosperitetna i moćna nacija" 2012. godine, kada se obilježava 100-godišnjica rođenja osnivača drzave Kim Il Sunga.

Takođe iduće godine u februaru Kim Džong Il, sadašnji "Dragi vođa" puni 70 godina i očekuje se da će predati vlast i, kako se nada, ekonomski jaču naciju svom sinu, Kim Džong Unu, piše list.

Prema izveštajima iz Južne Koreje severnokorejska vlada naložila je svim univerzitetima u zemlji da prekinu nastavu na deset mjeseci, do aprila iduće godine. Izuzeti su samo studenti koji treba da diplomiraju narednih nekoliko mjeseci i strani studenti.

Izveštaji iz Sjeverne Koreje, zatvorene za medije, stižu preko susjednih zemalja, posebno Južne Koreje.

Analitičari u Japanu smatraju da ekonomski oporavak nije jedini razlog za ovu odluku severnokorejskih vlasti da rasture studente po cijeloj zemlji. Kao jedan razlog pominje se strah od mogućeg početka demonstracija na univerzitetima, po ugledu na pobune u arapskom svijetu.
XS
SM
MD
LG