Dostupni linkovi

Majke Srebrenice i Žepe u petak dijele svijeće u četri BIH grada


Predsjednica Udruženja Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa Munira Subašić najavila je da će u petak, 1. jula, u pet minuta do 12 sati u četiri grada u BiH biti podijeljeno 15.000 cvjetića, koji su simbol stradanja Bošnjaka tokom rata u BiH.

Ona kaže da su cvjetiće uradile žene Udruženja zajedno sa članicama Udruženje "Gračaničke kere" iz Gračanice, a čini ga 11 bijelih latica i zeleni tučak.

"Bijela boja je simbol nevinosti, simbol nevino stradalih 11. jula u Srebrenici 1995. godine, ali i ostalih Bošnjaka tokom ratu u BiH, a kad se umre muslimani se umotaju u bijeli čaršaf. Zelena čoha stavlja se preko mejta koji se kopa. Zelena bola je i simbol buđenja proljeća pa smo tako htjeli da probudimo sve građane Evrope i svijeta jer mislim da zaboravljaju, a zaborav će nas ubiti," kaže Subašić.

Podjela cvjetića u petak u 11.55 bit će upriličena u Sarajevu (na Trgu djece Sarajeva), Tuzli (pred Kapijom), Zenici (pred robnom kućom), Gračanici (prostorije Udruženja), a dio će biti podijeljen i u Srebrenici majkama koje žive u tom gradu. Pozvala je nosioce raznih nivoa vlasti u BiH da se odazovu tom događaju i cvjetiće stave na svoje revere.

Po riječima Subašić, cvjetić - simbol stradanja nosit će i članovi Tužilaštva u Hagu zajedno sa Seržom Bramercom, američke ambasade u Sarajevu, članovi raznih nevladinih organizacija u inozemstvu. Cvjetić - simbol stradanja nosili su, kaže Subašić, i članovi marša mira koji je nedavno održan u Ženevi.

Munira Subašić najavila je da će grupa članica Udruženja, zajedno s drugim nevladinim organizacijama iz BiH, otputovati u Hag gdje će 4. jula pratiti izjašnjenje o krivici bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića.
XS
SM
MD
LG