Dostupni linkovi

Pakistan ukinuo dozvolu SAD za bespilotne letjelice


Pakistan je ukinuo dozvolu SAD da vojnu bazu na jugozapadu te zemlje koristi za lansiranje bespilotnih letjelica, rekao je danas pakistanski ministar odbrane Ahmed Muktar.

Pakistan se već duže vrijeme javno protivio raketnim napadima iz bespilotnih letjelica, ocjenjujući ih kao kršenje suvereniteta, ali je iza kulisa davao podršku, uključujući i obavještajne podatke radi lakšeg pronalaženja pripadnika Al kaide i talibana u regionu na sjeverozapadu te zemlje.

Britanski dnevnik "Fajnenšel tajms" prenio je izjavu pakistanskog ministra odbrane, koji je rekao da je Pakistan zaustavio uzlete bespilotnih letjelica iz baze Šamsi u perovinciji Balučistan.

"Iz baze Šamsi neće više biti uzleta američkih letjelica. Ukoliko avioni budu poletali, to će biti pakistanske letjelcie", rekao je Muktari.

Odnosi između Pakistana i SAD zategnuti su nakon oružanog incidenta u januaru kada je agent Centralne obavještajne agencije (CIA) ubio dva Pakistanca, dok su dodatno pogoršani upadom američkih komandosa u kompleks u Abotabadu pri čemu je ubijen lider Al kaide Osama bin Laden.

Pakistanska vojska drastično je umanjila broj američkih vojnika kojima je dozvoljen boravak u toj zemlji dok su uspostavljena jasna ograničenja za razmjenu podataka sa SAD.
XS
SM
MD
LG