Dostupni linkovi

Nastavljaju se sukobi između policije i demonstranata



Ispred zgrade grčkog parlamenta u Atini u ranim jutarnjim časovima izbili su sukobi između demonstranata i policije, pred današnje održavanje glasanja na kojem se očekuje usvajanje paketa mjera štednje neophodnih da bi se obezbijedila međunarodna pomoć i izbjegao bankrot.

U jučerašnjem glasanju u parlamentu usvojene su mjere štednje sa 155 glasova za i 138 protiv, a vlada premijera Jorgosa Papandreua izrazila je očekivanje da će i danas biti usvojen zakon kojim se reguliše sprovođenje mjera. Parlament nastavlja sa diskusijom u 9.30 časova po lokalnom vremenu dok se ne očekuje da će glasanje biti održano prije 14.00 časova.

"Očekujemo da poslanici, koji su podržali mjere, takođe glasaju i za njihovo sprovođenje", rekao je portparol grčke vlade Ilijas Mosijalos. Svjetske berze pratile su dešavanja u Grčkoj i evro je postigao najveći rast u odnosu na dolar u proteklih 20 dana, jer sve ukazuje na to da će Atina izbjeći da postane prva članica evrozone koja će se suočiti sa bankrotom.

Nove mjere štednje izazvale su štrajkove širom zemlje i žestoke nemire tokom ove sedmice u Atini. U jučerašnjim sukobima između demonstranata i policije na trgu Sintagma u nesposrednoj blizini parlamenta povrijeđeno je najmanje 25 lica.


Ukoliko bude usvojen i neophodni zakon za sprovođenje mjera štednje, evropski zvaničnici počeće i sa finalizacijom detalja o drugom paketu finansijske pomoći, čija je vrijednost 120 milijardi evra, i koji je predviđen za pomoć Grčkoj za isplatu dugovanja do kraja 2014. godine.

Usvajanje paketa mjera štednje neophodno je i kako bi EU i Međunarodni monetarni fond (MMF) pustili posljednju tranšu pozajmice vrijednu 12 milijardi evra, koji su Atini neophodni za isplatu pristiglih dugovanja.
XS
SM
MD
LG