Dostupni linkovi

Vlasti objavile polovične informacije o podmorskom kablu


Zgrada Vlade Crne Gore
Zgrada Vlade Crne Gore
Iako su ugovori o gradnji elektro-energetskog kabla između Crne Gore i Italije objavljeni, cijena projekta i odgovor na pitanje - kakve će koristi, troškovi i štete nastati njegovom realizacijom, i dalje ostaju nepoznati.

Ministarstvo ekonomije je ugovore javnosti na uvid stavilo bez ključnih dijelova, pa NVO sektor energično negoduje zbog činjenice da se i dalje ne zna ni koliko bi crnogorske poreske obveznike koštalo probijanje rokova ili raskid ugovora, kao ni kolika su pojedinačna investiciona izdvajanja. Iz 640 strana dokumentacije, ne mogu se saznati ni rokovi za usvajanje planske dokumentacije, odnosno, kolike bi penale Vlada plaćala u slučaju kašnjenja.

Direktor ekološke organizacije Green Home Darko Pajović kaže da se radi o običnom fingiranju transparentnosti procesa.

"To je samo nastavak dugogodišnje prakse i definitivno se ne može govoriti o transparentnosti procesa jer su ugovori objavljeni nakon javnih
"Očigledno se radi o klasičnom fingiranju procesa transparentnosti i otkrivanju pojedinih detalja", ocjenjuje Darko Pajović.

raprava koje su u medjuvremenu završene. Podsjetiću da i ključne studije, koje je trebalo da budu sastavni dio procjene uticaja na životnu sredinu takodje nijesmo imali tokom javnih rasprava, tako da se očigledno radi o jednom klasičnom fingiranju procesa transparentnosti i otkrivanju pojedinih detalja, pri čemu se ključni za državne institucije nakon procesa koji je namijenjen građanima, odnosno, javnih rasprava", ocjenjuje Pajović.

U Ministarstvu ekonomije negiraju optužbe da objavljivanje dijelova ugovora predstavlja fingiranje transparentnosti.

Portparol Draženka Bećirović, za Radio Slobodna Evropa kaže da je, u vezi dobijanja saglasnosti za objavljivanje dokumenata, Ministarstvo ekonomije još od februara "imalo komunikaciju" sa italijanskim partnerom.

"Upravo na inicijativu i insistiranje Ministarstva ekonomije da dobija saglasnost za objavljivanje ugovorne dokumentacije koja se odnosi na projekat izgradnje podmorske interkonekcije izmedju Crne Gore i Italije, kompanija Terna je dala saglasnost na objavljivanje izvoda ugovora, naglašavajući da EU legislativa i praksa obezbjedjuju povjerljivost ovakvih vrsta ugovora, tim prije, kako su nam objasnili, oni se odnose na poslovne i komercijalne strategije kompanije, kao i da ugovori o kojima je riječ, sadrže industrijske i komercijalno osjetljive informacije, te tehnički i tehnološki 'know how'", navodi Draženka Bećirović.

Milo Đukanović i Silvio Berluskoni potpisuju sporazum o strateškoj saradnji Crne Gore i Italije, februar 2010
Posao gradnje "prekojadranskog" elektro-energetskog kabla podrazumijeva da italijanska kompanija Terna gradi podmorski kabl i energetsko postrojenje, a Crnogorski elektroprenosni sistem trafostanicu i dalekovod od primorja do Pljevalja.

Plan gradnje dvosmjernog podvodnog dalekovoda od 500, dalekovoda od 400 kilovolti i optičkog kabla predviđen je međudržavnim sporazumom Crne Gore i Italije, koji su u novembru prošle godine potpisali bivši crnogorski i aktuelni italijanski premijer: Milo Đukanović i Silvio Berluskoni.

Ovom aranžmanu se protive civilni sektor i nove vlasti u Peskari, a moguće je da prema njemu ni nova lokalna vlast u Milanu, koja je važan akcionar kompanije Terna, neće imati blagonaklon odnos.

Evropski parlament je, u Rezoluciji s početka marta zahtijevao da crnogorsko Ministarstvo ekonomije objavi sve dokumente koji se odnose na postavljanje podvodnog energetskog kabla izmedju Crne Gore i Italije.

U NVO MANS kažu da će borbu za objavljivanje cjelokupnog ugovora nastaviti pred Upravnim sudom, ali da će obavijestiti i Evropsku komisiju i Evropski parlament.

"Mi i dalje od Ministarstva ekonomije nijesmo dobili nikakvo rješenje u zakonskoj proceduri, i ono što ćemo potencirati je da su crnogorski zakoni, usvojeni u crnogorskom parlamentu iznad dopisa, sugestija i bilo čega drugog što jedna privatna italijanska firma nameće našem Ministarstvu ekonomije. Poseban je problem što je to Ministarstvo odlučilo da od svojih gradjana sakrije bitne informacije o tome koliko će ih koštati kabl, i ono što je mnogo važnije koje konkretno koristi mi imamo od ovog projekta. Naši budući pravni koraci će biti da dokažemo ono što bi trebalo da je očigledno - da su zakoni ove države jednostavno iznad nekih aranžmana koje je Vlada sklopila sa privatnim kompanijama", kaže zamjenik direktora MANS-a Dejan Milovac.
XS
SM
MD
LG