Dostupni linkovi

Izrael povukao pretnju stranim novinarima



Izraelska vlada povukla je danas pretnju deportacije i višegodišnje zabrane ulaska stranim novinarima koji se ukrcaju na humanitarni konvoj brodova koji će ove nedelje krenuti za pojas Gaze.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu danas je rekao da je naložio vlastima da nađu način da se prime novinari na brodovima iako će ti brodovi prekršiti izraelske zakone o ulasku u zemlju.

Aktivisti iz 22 zemlje, među kojima i novinari, trebalo bi da ove nedelje isplove iz Grčke na desetak brodova kao deo "flotile slobode" sa humanitarnom pomoći Palestincima u pojasu Gaze, u blokadi od 2007.

Izraelske vlasti juče su upozorile strane izveštače da ne idu na brodove koji čine međunarodni konvoj s humanitarnom pomoći stanovništvu pojasa Gaze.

Oni su rekli da novinari koji budu učestvovali u toj ekspediciji rizikuju da dobiju zabranu ulaska u Izrael do deset godina.

Prvi pokušaj da se humanitarni konvoj približi Gazi se maja 2010. završio akcijom izraelskih komandosa koji su ubili devetoro ljudi u napadu na turski brod koji je predvodio humanitarnu flotilu.
XS
SM
MD
LG