Dostupni linkovi

Preterana reakcija zvaničnog Beograda


Chelsea Handler u TV emisiji "Chelsea Lately"
Chelsea Handler u TV emisiji "Chelsea Lately"
Ambasador Srbije u SAD Vladimir Petrović zatražio je od američke mreže NBS Universal da preduzme mere protiv američke komičarke Čelsi Hendler zbog satiričnih primedbi na račun Srbije u emisiji "Chelsea Lately" a povodom neuspelog koncerta Ejmi Vajnhaus u Beogradu.

Vlada Srbije smatra tu emisiju uvredljivom a žučno je reagovala i srpska dijaspora u Americi, organizujući preko Fejsbuka peticiju za bojkot komičarke.

Šta je toliko razljutilo vlast u Srbiji i fejsbukovce? Između ostalog, gosti u Čelsinoj emisiji su izrazili čuđenje što se u Srbiji koncert Ejmi Vajnhaus naziva katastrofalnim, s obzirom da su se u toj zemlji događale prave katastrofe u vidu etničkog čišćenja i genocida.

Učesnici u emisiji su se zapitali zar je građanima Srbije dozvoljeno da idu na koncerte i izrazili čuđenje što je Ejmi Vajnhaus odabrala Beograd za početak svoje evropske turneje, da li je posle toga možda mislila da ide u Kazahstan.

Čelsi Hendler je komentarisala Fejsbujk stranicu ministra odbrane Dragana Šutanovca koji je napisao da je koncert sramotan i razočaravajući.

"Znate šta, vaša zemlja je sramota i razočaranje", rekla je komičarka, dodavši da je Dragan veoma popularno boljševičko ime. Kolega komičar u studiju upitao je da li je Dragan Šutanovac "onaj tip koji je prebio Rokija":



A onda su pale iznenađujuće teške reči sa zvaničnog mesta. Ambasador Srbije Vladimir Petrović je zatražio kaznu za autorku emisije i napisao da će Hendlerova verovatno biti iznenađena kad čuje „da je Srbija demokratska zemlja, da narod Srbije uživa velike slobode, a da je Beograd poznat širom Evrope kao grad sa najživljim noćnim životom na celom kontinentu“.

Ministar Dragan Šutanovac je na svom fejsbuku ljutito napisao: “...ako već ne znaju ko su bili Tesla, Pupin, Milanković... naučiće ih Novak Đoković”.

Humor neprimeren, ali..

Naši sagovornici koji se svako na svoj način bavi političkom satirom, poznati karikaturista Predrag Koraksić Koraks i jedan od načitanijih kolumnista Ljubomir Živkov slažu se da je humor bio neprimeren.

„Da, to je bilo uvredljivo“, kaže Koraks.

“Uvek kad mislim da neka šala nije baš uspela, osetim neku stalešku nelagodu“, navodi Živkov.
"Pa šta bi bilo kad bi vlade reagovale na viceve o Ircima, Škotlanđanima, Bosancima...Predsednik pirotske opštine samo bi pisao protestne note!“, kaže Ljubomir Živkov.

Ljubomir Živkov, međutim, iako se slaže da je šala neuspela, smatra da su neuspele i državne i druge reakcije na nju.

„Mislim da nije trebalo da reaguje država. Držim da su reakcije srbadije po forumima bile dovoljne. Mislim da ih je najbolje opisao Pera Luković (urednik E-novina): Srbin sa Interneta živi negde u Kaliforniji gde do pet popodne radi kao crv i pazi da bude politički korektan, a onda dodje kući, stavi šubaru na glavu, otvori pivo i psuje majku separatistima, ustašama, balijama ...A onda se sa zakašnjenjem oglasilo i samo Ministrastvo inostranih dela jer je faul, bože moj, planetaran! Pa šta bi bilo kad bi vlade reagovale na viceve o Ircima, Škotlanđanima, Bosancima...Predsednik pirotske opštine samo bi pisao protestne note!“, kaže Živkov.

I spoljnopolitički komentator Boško Jakšić, takođe ne sporeći da su šale u emisiji koju smatra promašajem - neukusne, pažnju koncentriše na reakciju vlasti u Beogradu.

„Dizati problem na državni nivo, zahtevati da ambasador Srbije zvanično interveniše, takođe je promašaj. Autoritarni sistemi tako reaguju na humor i satiru“, ocenjuje Jakšić.

Takve vrste emisija se ne prave po principu političke korektnosti, kaže pozorišni kritičar Ivan Medenica. Njega, međutim, manje brine neukus emisije, već neprimerena provala navodnog patriotizma.

"Ono što je suštinsko pitanje, a kojim se niko ne bavi, jeste zbog čega takvi kulturni stereotipi o Srbiji još uvek postoje. Ja mislim da je ta emisija na svojevsrtan način bila lekovita, jer nam je pokazala kakav još uvek utisak, odnosno imidž, o Srbiji postoji u najširoj svetskoj zajednici. Sve ove preterane reakcije, ovaj novi izliv patriotizma govori o našem odbijanju kao društva da prihvatimo realnost svog položaja u međunarodnim okvirima. Ne želim time da aboliram neukus tog humora, ali mislim da to ipak nije primarni problem nego da je primarni problem zašto se i kako mi prema tome odnosimo“, smatra Medenica.
XS
SM
MD
LG