Dostupni linkovi

Čović oslobođen optužbi u slučaju EronetSudsko veće Kantonalnog suda u Mostaru danas je oslobodilo lidera Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) i još šest osoba svih optužbi za sumnjivu privatizaciju firme za mobilnu telefoniju "Eronet".

Dragan Čović, bivši predsednik Upravnog odbora Hrvatske pošte i telekomunikacija (HPT), kao direktor i petoro članova UO kompanije, optuženi su da su u nameri da ne izmire dug od 4,6 miliona konvertibilnih maraka (oko 2,3 miliona evra) prema tadašnjem Federalnom Ministarstvu odbrane, preneli akcije "Eroneta" koje su u vlasništvu HPT, na tri privatna poduzeća – "Hercegovina osiguranje", "Alpina Komerc" i "Kroherc".

Presudama Kantonalnog suda u Mostaru od 15. oktobra 2005. godine i Vrhovnog suda Federacije BiH od 28. februara 2005. prenos deonica "Eroneta" označen je nezakonitim, te je "Eronet" vraćen starom vlasniku - HPT koji je u toj firmi bio većinski vlasnik.

Prema današnjoj presudi, optužnica je podignuta devet meseci posle isteka roka za apsolutnu zastarelost krivičnog dela zloupotrebe položaja ili ovlašćenja.

Sudsko veće je utvrdilo i mnoge nedostatke optužnice koja, kako je navedeno, uopšte nije nastojala da dokaže zajedničku delatnost optuženih u inkriminisanim radnjama.

Sudsko veće je ukazalo i na mnoge kontradiktornosti optužnice, među kojima i to što prodaju vlasničkog kapitala izjednačava sa ustupanjem.

Tužilaštvo, navedeno je, apsolutno nije moglo dokazati da nezakonite odluke, nevedene u optužnici, predstavljaju krivično delo.
XS
SM
MD
LG