Dostupni linkovi

Međunarodni krivični sud izdao nalog za hapšenje Gadafija


Pobunjenički borac čuva one koji se mole u blizini zgrade suda u Bengaziju, 24. jun 2011.
Pobunjenički borac čuva one koji se mole u blizini zgrade suda u Bengaziju, 24. jun 2011.
Međunarodni kazneni sud u Hagu izdao je u ponedjeljak naloge za hapšenje Muamera Gadafija, njegovog sina Islama i šefa tajne policije Abdulaha al Senusija.

Međunarodni tužiteljica Luis Moreno Ocampo smatra da postoji opravdana sumnja da su sva trojica navedenih odgovorni za kršenja ljudskih prava u Tripoliju i Misrati, u peridou između 15. i 20. februara 2011.

Sudije su saopštile da se Gadafi traži zbog ubijstava, ranjavanja, hapšenja i zatvaranja stotine civila tokom prvih dana pobune protiv njegove vladavine, duže od četiri decenije.

Vijest o dizanju optužnice je stigla u momentu kada su se snage pobunjenika sukobile s trupama pukovnika Gadafija na oko 80 kilometara jugozapadno od Tripolija.

Prema izvorima opozicije teške borbe za strateški važan grad Bir al-Ghanam su pri kraju. Portparol pobunjenika tvrdi da od tog mjesta kreće ofanziva na glavni libijski grad.

Međunarodne vojne operacije u Libiji ušle su u 100-ti dan, a pobunjenici i dalje pokušavaju zračne udare iskoristiti ne bi li savladali Gadafijeve snage. Antivladine trupe kontroliraju istok zemlje, kao i džepove na zapadu, uključujući i planine Nafusa.


Teške borbe koje su se vodile u nedjelju uveče započele su kada su Gadafijeve trupe pokušale presjeći linije pobunjenika, napadom s leđa.

Prema izvještaju reportera BBC-a, sukobi su nastavljeni, a odjeci teške artiljerije mogli su se čuti i sa distance. Baš kao i tutnjava NATO aviona.

Dvojica opozicionih vojnika su poginula, a prema tvrdnjama pobunjenika suprotna strana imala je znatno više gubitaka u ljudstvu. Nema potvrda iz nezavisnih izvora.

Vlada ponovila zahtev za referendumom

Pobunjenici su s planine Nafusa sišli u ravnicu još početkom juna, ali su naišli na žestok otpor Gadafijevih snaga.

Ono što se da zaključiti iz podataka koje daju prebjezi iz pukovnikove vojske jeste da se Gadafiju ne priključuju novi ljudi, ali da su snage koje ima njegove gorljive pristalice koje će se boriti do posljednjeg daha.

Dim koji se uzdiže nakon bombardovanja grada Nalut na zapadu zemlje, 23. jun 2011.
Pojedini protivnici se nadaju da bi dojučerašnji neprikosnoveni vladar Libije mogao otići s vlasti tokom Ramazana, koji pada u augustu, ali analitičari misle da je riječ o pustim željama.

U međuvremenu, libijska vlada navodno je obnovila ponudu za referendum na kojem bi se odlučivalo treba li Gadafi ostati na vlasti ili ne.

Pukovnikov portparol Moussa Ibrahim objavio je novinarima u Tripoliju da Vlada predlaže razdoblje nacionalnog dijaloga, te novih izbora koje će nadzirati UN i Afrička unija.

Ako narod odluči da pukovnik treba otići, on će otići. Ako budu tražili da ostanu, ostati će, kazao je Ibrahim.

Posebno je naglasio, međutim, da Muamer Gadafi, koji upravlja proizvodnjom nafte od 1969.godine, neće napustiti Libiju.

Kriza u arapskom svijetu






Analize, komentare, intervjue, fotografije i videa o međunarodnoj akciji protiv Libije, kao i o situaciji u Egiptu i drugim arapskim zemljama nakon protesta i promjena, možete naći ovde.
XS
SM
MD
LG