Dostupni linkovi

Skup povodom 20 godina od raspuštanja Varšavskog paktaČeški zvaničnici i strani gosti, uključujući i goste iz Rusije, danas u Pragu na međunarodnoj konferenciji "Evropa ujedinjena i slobodna" obeležavaju 20.
godišnjicu raspuštanja Varšavskog pakta.

Dvodnevni skup otvaraju šef češke diplomatije Karel Švarcenberg i ministar odbrane Aleksandar Vondra u sedištu češke diplomatije, Černjinskoj palati u Pragu, upravo na mestu gde su 1991. godine zvaničnici svojim potpisima stavili tačku na istočni vojni savez pod patronatom Sovjetskog Saveza.

Vođi češke "plišane revolucije", a zatim predsedniku Čehoslovačke i potom Češke Vaclavu Havelu krhko zdravlje nije dozvolilo da se pojavi kao jedna od glavnih zvanica na skupu.

Cilj konferencije je sumiranje uticaja te istorijske odluke da se raspusti Varšavski pakt na bezbednost na starom kontinentu.

Današnji prvi dan posvećen je analizi bezbednosne transatlantske i evroazijske saradnje s posebnim osvrtom na proširenje NATO na članice na prostoru nekadašnjeg Varšavskog pakta, kao i saradnju sa Rusijom.

Varšavski pakt osnovale su zemlje socijalističkog bloka u maju 1956.
godine u poljskoj prestonici, kao reakciju na ulazak Nemačke u NATO.

Albanija je iz socijalističkog vojnog saveza istupila 1968. godine, a Istočna Nemačka je prestala da bude članica 1990. godine ujedinjenjem dve Nemačke.
XS
SM
MD
LG