Dostupni linkovi

Počelo suđenje bivšim visokim zvaničnicima Crvenih Kmera


U Pnom Penu danas je zvanično počelo dugo očekivano suđenje četvorici preživelih visokih zvaničnika Crvenih Kmera, više od tri decenije nakon što je svrgnut zloglasni režim Pol Pota. Sudski proces počinje pred sudom čije je formiranje trajalo deset godina uz podršku Ujedinjenih nacija i 100 miliona dolara pomoći.


Pred sudom će se pojaviti ideolog režima i desna ruka Pol Pota Nuon Čea, tadašnji ministar inostranih poslova Jeng Sari, predsednik Demokratske Kampuccije Kije Sampan i ministarka za socijalna pitanja Jeng Tirit. Svi su optuženi za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti i za genocid. Oni će morati pred sudom da odgovaraju za smrt oko dva miliona ljudi, odnosno jedne četvrtine stanovništva tadašnje Kambodže, koliko ih je tokom režima Pol Pota stradalo u periodu od 1975. do 1979. godine od gladi, siromaštva, medicinske nebrige, ali i sistematskog ubijanja koje je režim sprovodio nad "neprijatjskim elementima".


Preliminarna saslušanja su planirana do četvrtka, a zatim sledi pauza od nekoliko sedmica. Analitičari procenjuju da bi suđenje moglo da traje godinama. Prošle godine isti sud je osudio Kaing Guek Eava, zvanog Duc, bivšeg upravnika tajnog zatvora Crvenih Kmera, na 35 godina robije proglasivši ga krivim za ratne zločine i smrt 16.000 ljudi. To je prva presuda izrečena jednom visokom pripadniku režima Pol Pota.
XS
SM
MD
LG