Dostupni linkovi

Češki šef diplomatije na Kosovu


Ministar spoljnih poslova Češke Karel Schwarzenberg, tokom prvog dana boravka na Kosovu izjavio je u četvrtak da se svi problemi na Balkanu mogu rešiti jedino integracijom država u Evropsku uniju, uz to naglašavajući da su dobrosusedski odnosi jasan uslov svim zemljama koje teže ka EU, što važi i za Srbiju.

"Ne mislim da trebamo postavljati uslove jedni drugima, ali smatram da je važnije da Srbija počne da se ponaša kao prijateljski sused, nego da službeno prizna Kosovo. Učlanjenje u EU treba biti na osnovu individualnog progresa jedne zemlje, ali ukoliko je Srbija brža i pre nego što se primi u EU, mora kao što znamo i što je na osnovu Kopenhagen kriterijuma da reši problem sa svojim susedima. To je jasan uslov za sve pre nego što postanu članice EU“, kazao je češki ministar.

I ministar spoljnih poslova Kosova, Enver Hoxhaj, podvukao je da Srbija neće moći da se integriše u EU ukoliko prethodno ne sredi odnose sa svim svojim susedima.

„Samo prihvatanjem realnosti na Kosovu, politika u Srbiji i građani Srbije moći će da se fokusiraju na svoje unutrašnje probleme. Mislim da je prošlo vreme kada su narodi i političke elite težile da pronađu sreću van svojih državnih granica. Sreća naroda se nalazi unutar državnih granica, unutar njihovih teritorija. Tako da, takav kriterijum Kopenhagena treba da se ispuni pre nego što počnemo da se krećemo ka EU“, kazao je Hoxhaj.

Ministar Hoxhaj je takođe naglasio da je zahtev Kosova da se ne kasni da procesima integracije, da ne ostane izolovana zemlja i da njen narod ne ostane zaboravljen na putu evropskih integracija
XS
SM
MD
LG