Dostupni linkovi

UN kritikuje mere štednje u Španiji, GrčkojPolitika štednje kakva se vodi u Španiji i Grčkoj pretnja je zapošlavanju i ekonomskom oporavku tih zemalja, ocenjeno je u danas objavljenom izveštaju Ujedinjenih nacija o socijalnoj situaciju u svetu.

U izveštaju se navodi da vlade, ako ne žele da prekinu oporavak svojih privreda, treba oprezno da reaguju na pritisak za smanjenje budžeta i uvođenje rigoroznih mera štednje da bi zauzvrat dobile finansijsu pomoć.

Ovaj problem, dodaje se, ne javlja se samo u naprednim ekonomijama već i u mnogim zemljama u razvoju, posebno onim koje dobijaju pomoć Međunarodnog monetarnog fonda. I one su podvrgunite pritisku da smanje javne rashode i uvedu mere štednje.

Prama stručnjacima UN, neophodno je preispitati suštinu i osnovne ciljeve uslova koje nameću međunarodne organizacije da bi dale pomoć zemljama u teškoćama.

Ukoliko bi se smanjila socijalna davanja, to bi produbilo negativne posledice krize, neuhranjenost stanovništva, napuštanje školovanja i dugoročnu nezaposlenost.
XS
SM
MD
LG