Dostupni linkovi

Češka može da blokira ulazak Hrvatske u EU



Češki premijer Petr Nečas potvrdio je danas da će tzv. Klausov izuzetak iz Lisabonskog sporazuma, da se na Češku ne odnosi evropska Povelja osnovnih prava, biti ratifikovan zajedno sa pristupnim sporazumom Hrvatske sa Evropskom unijom.

Time češka vlada ozbiljno rizikuje da opoziciona levica koja ima većinu u Senatu češkog parlamenta blokira i pristupanje Hrvatske, jer je izuzetak za nju neprihvatljiv.

Češki predsednik Vaclav Klaus postavio je 2009. godine ultimatum da kao poslednji potpiše Lisabonski sporazum o reformi evropskih institucija upravo zahtevom da Češka bude izuzeta iz Povelje osnovnih prava, jer je uveren da Povelja otvara širom vrata za imovinske zahteve Nemaca deportovanih posle Drugog svetskog rata iz Čehoslovačke.

Pošto bi ratifikacija samo tog izuzeća Češke teško prošla u parlamentima nekih članica EU, pre svega Austrije i Nemačke, nađen je kompromis da se "Klausov izuzetak" priključi pristupnom sporazumu prve sledeće zemlje koja bude ulazila u Uniju.

Češke socijaldemokrate i komunisti nikako ne žele da blokiraju ulazak Hrvatske u EU ali potvrdili su da su spremni da u Senatu u kome imaju većinu odbiju da ratifikuju i pristupni sporazum sa Hrvatskom ako bude povezan sa izuzećem Češke iz Povelje osnovnih prava.

Ukoliko bi, međutim, Senat češkog parlamenta odbio da ratifikuje pristupni sporazum zbog izuzetka koji sa njim nema nikakve veze, ulazak Hrvatske bio bi blokiran.
XS
SM
MD
LG