Dostupni linkovi

Tribunal: Mladić nije postavio advokateOptuženi Ratko Mladić nije do danas imenovao advokate koji će ga braniti pred Haškim tribunalom, niti je od suda zatražio da ga pregledaju lekari koje bi sam izabrao, izjavio je predstavnik Tribunala Martin Petrov.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske optužen je za genocid u Srebrenici i još osam bosanskih opština; progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje osoblja UN za taoce, 1992-95.

Mladić će 4. jula po drugi put biti izveden pred sudiju Tribunala kako bi se izjasnio o krivici po 11 tačaka optužnice.

Ukoliko odbije da kaže oseća li se krivim ili ne, sudija će, po pravilima Tribunala, u spis uvesti da je optuženi izjavio da nije kriv.

U prvom pojavljivanju pred sudijom Alfonsom Orijem (Alphons Orie), general Mladić je 3. juna odložio izjašnjavaje o krivici za mesec dana, na šta je imao pravo po statutu suda. Mladić je tada kazao da želi da u međuvremenu sastavi tim za odbranu, a optužbe je nazvao "gnusnim" i "monstruoznim".

Mladić je u pritvoru Tribunala od 31. maja, kada su ga vlasti Srbije prebacile specijalnim avionom u Roterdam i predale ga sudu.
XS
SM
MD
LG