Dostupni linkovi

Nastavljeno nasilje u Belfastu



Policija je saopštila da je oko 700 ljudi bacalo "Molotovljeve koktele" u gradskoj četvrti Njutonards, noć nakon što su dve osobe zadobile povrede od vatrenog oružja u neredima u prestonici Severne Irske.

Dan ranije, tokom sukoba više stotina protestanata i katolika u četvrti u kojoj, uglavnom, žive katolici, u većinski protestantskom istočnom delu Belfasta, čula se pucnajva, a u nasilju su ranjene dve osobe.

Nasilje, koje su lokalni političari opisali kao najžešće u toj oblasti tokom prethodne decenije, izbilo je na početku "sezone marševa" u Severnoj Irskoj. Naime, protestanti tada održavaju parade koje obično izazovu nasilne proteste katolika.

U Severnoj Irskoj tri decenije su trajali sukobi lojalista, uglavnom protestanata, koji su želeli da ostanu u sastavu Ujedinjenog Kraljevstva, i republikanaca, uglavnom katolika, koji su za ujedinjenu Irsku.

Nasilje, u kome je stradalo oko 3.500 ljudi, okončano je mirovnim sporazumom 1998. godine, koji je omogućio podelu vlasti između protestantskih i katoličkih partija.
XS
SM
MD
LG