Dostupni linkovi

Evropska komisija blokira jedan od najvećih poslova Gazproma u Evropi



Evropska komisija spriječila je Gazprom da kupi 50 posto jedne od najvećih berzi plina u Evropi - austrijsko plinsko čvorište CEGH (Central European Gas Hub).


Evropska komisija smatra da transakcija, zahvaljujući kojoj bi ruski koncern osigurao mjesto na spot tržištu plina u zapadnoj Evropi, nije u skladu s propisima Trećeg energetskog paketa, koji proizvođačima plina zabranjuje berzansko trgovanje energentima, izvještava ruski dnevnik Kommersant.


Dužnosnici EU-a, kako je rekao potpredsjednik Gazproma Aleksandar Medvedev, smatraju da bi ovom kupovinom ruski koncern "porobio evropsko tržište plina". Evropska komisija je odbila komentirati izjavu Medvedeva, a službeni dokumenti o stopiranju posla još nisu objavljeni.

Evropsku komisiju je uznemirila činjenica da bi Gazprom, koji već kontrolira gotovo četvrtinu isporuka plina u Evropu preko dugoročnih isporuka, sada mogao dobiti kontrolu berze. Transakcija Gazproma sa CEGH-om značila bi rast trgovine ruskim plinom u Evropi, od koga su evropski potrošači, kako smatra Bruxelles, već prekomjerno ovisni.
XS
SM
MD
LG